دلایل بالا بودن دما و داغ کردن لپ تاپ
1- تهویه ضعیف
احتمالاً علت اصلی دمای بالا و گرم شدن بسیاری از لپ تاپها تهویه ضعیف باشد. در صورتی که لپ تاپ خود را بر روی فرش، بالش، پتو یا پاهایتان میگذارید، ممکن است منافذ ورود و خروج هوا مسدود شود که باعث بالا رفتن دما میشود.
راه حل: همیشه از لپ تاپ خود بر روی سطوح صاف و سخت استفاده کنید. همچنین شما میتوانید از کول پدهای مجهز به فن استفاده کنید. چند سانتیمتر فاصله گرفتن لپ تاپ از سطح هم میتواند سودمند باشد.
2- گرفتگی مجرای هوا و فنها
هرچقدر هم که در نگه داری لپ تاپ خود کوشا باشید، نمیتوانید از شر گرد و خاک خلاص شوید. به مرور گرد و خاک و دیگر آلودگیهای محیط بر روی مجاری هوا و اجزایی چون فن، حرارت گیر و دهانههای ورود و خروج هوا مینشینند که علت دور تند فن لپ تاپ است.
در نتیجه آن با مشکل دمای زیاد لپ تاپ مواجه میشوید. در صورتی که صدای چرخش فن به خوبی شنیده میشود اما حجم هوای خروجی از لپ تاپ بسیار کم است، شانس گرفتگی آن وجود دارد و همین امر علت کارکردن زیاد فن لپ تاپ است.
راه حل: برای جلوگیری از داغی لپ تاپ از هوای فشرده برای تمیز کردن مجرای هوا و خنک کردن لپ تاپ استفاده کنید. برای این کار میتوانید از بلوور (دمنده) و کمپرسور هوای فشرده مورد استفاده برای تمیز کردن اتومبیل استفاده کنید. در صورتی که این توانایی را در خودتان میبینید، میتوانید لپ تاپ قدیمی خود را باز و تمیز کنید. البته حواستان باشد در مدت پوشش گارانتی نباید این کار را بکنید.
هشدار: هرگز از سشوار، جاروبرقی و اسپریهای شیمیایی (اسپری ناهید و…) برای تمیز کردن لپ تاپ استفاده نکنید.
3- خرابی یا ضعیف شدن فن، خشک شدن خمیر رسانای گرما
بسیاری مواقع با گذشت چند سال از تولید، فن لپ تاپ و همچنین خمیر ناقل گرما کارایی اولیه خود را از دست میدهد که باعث گرمای بیش از حد لپ تاپ میشود. صدای غیر عادی فن علی رغم تمیز بودن نیز میتواند نشان از خرابی و دلیل داغ شدن لپ تاپ و خاموش شدن آن باشد. همچنین اگر بیش از 3-5 سال از تولید لپ تاپ میگذرد و آن را سرویس نکردهاید، با مشکل بالا رفتن دور فن لپ تاپ مواجه خواهید شد.
راه حل: در صورتی که مدت پوشش گارانتی به اتمام رسیده است، شما میتوانید فن لپ تاپ را با یک نمونه نو تعویض کنید. همچنین تعویض خمیر رسانای گرما میتواند سودمند باشد.
هشدار: برای جلوگیری از دمای زیاد لپ تاپ هرگز از خمیرهای متفرقه چینی استفاده نکنید، چراکه خیلی زود کارایی خود را از دست میدهند یا از همان ابتدا عملکرد خوبی ندارند. برای این کار از خمیرهای شناخته شده چون دیپکول، کولرمستر، گرین و… استفاده کنید.
4- نصب نبودن درایور یا استفاده از درایور قدیمی
نصب نبودن درایور مناسب و به روز میتواند باعث شود اجزای لپ تاپ (چون CPU و گرافیک) همواره با حداکثر توان خود یا در حالت غیر بهینه کار کنند که خود باعث داغ کردن لپ تاپ و مصرف باتری میشود. البته گاهی درایورهای جدید خود میتوانند علت افزایش دما باشند، در این صورت به نسخه قبلی آن بازگردید.
راه حل: برای حل مشکل داغی لپ تاپ همواره جدیدترین نگارش از درایور اجزای لپ تاپ را از وب سایت سازنده دریافت و نصب کنید. هرگز از درایورهای غیر اختصاصی و قدیمی استفاده نکنید.
5- مشکلات نرم افزاری و کُهنگی سیستم عامل
گاهی خطاهای نرم افزاری و برنامههای معیوب باعث میشوند CPU لپ تاپ شما همواره درگیر باشد که خود باعث گرمای بیش از حد لپ تاپ میشود. همچنین اجرای ناخواسته برنامهها با راه اندازی ویندوز میتواند باعث افزایش لود پردازنده و در نتیجه آن افزایش دما شود.
راه حل: برای جلوگیری از داغ شدن لپ تاپ هنگام بازی برنامههای ناقص یا معیوب را به طور کامل پاک کنید. با بررسی لیست StartUp ویندوز مانع از اجرای ناخواسته برنامههای غیر ضروری شوید. در صورت خرابی سیستم عامل یا سپری شدن مدت طولانی از نصب ویندوز، مجدداً نسبت به نصب ویندوز و برنامهها اقدام کنید.
6- استفاده از آنتی ویروسهای سنگین
از آنجایی که معمولاً سخت افزارهای لپ تاپ ضعیفتر از PC هستند، برخی از آنتی ویروسها و برنامههای امنیتی برای نصب بر روی لپ تاپ مناسب نیستند و باعث لود شدید CPU میشوند که یکی از عواقب آن دمای زیاد لپ تاپ است.
راه حل: برای مقابله با مشکل داغ کردن لپ تاپ همواره از آنتی ویروسهای سبک و کم حجم بر روی لپ تاپ استفاده کنید.
7- آلودگی به بدافزار و داغی لپ تاپ
در صورتی که Task Manager ویندوز، استفاده شدید از منابع سخت افزاری چون CPU و گرافیک را نشان میدهد اما پردازشهای آن برای شما آشنا نیست، آلودگی به بدافزارها، به ویژه بدافزارهای CryptoMining مطرح است.
این بدافزارها از قدرت پردازشی لپ تاپ شما برای استخراج ارزهای مجازی و کسب درآمد استفاده میکنند. البته بدافزارهای CryptoMining تنها گونه بدافزارها نیستند که میتوانند باعث افزایش دمای لپ تاپ شما شوند. بسیاری از بدافزارهای معمولی نیز میتوانند به شدت موجب افزایش گرمای بیش از حد لپ تاپ میشوند.
راه حل: با نصب یک آنتیویروس قوی و به روز لپ تاپ خود را اسکن کنید. در صورتی که از آنتی ویروسهای متفرقه یا آنتیویروس خود ویندوز استفاده میکنید، یک آنتیویروس دیگر را امتحان کنید.
8- استفاده از لپ تاپ در هنگام شارژ
بسیاری از کاربران در هنگام اجرای نرم افزار های سنگین یا بازی های گرافیکی، لپ تاپ خود را از شارژ جدا نمی کنند. استفاده از لپ تاپ در هنگام شارژ می تواند یکی از مهم ترین دلایل داغ شدن لپ تاپ هنگام شارژ باشد و طول عمر باتری لپ تاپ را کاهش دهد.
باتری در هنگام شارژ از خود حرارت تولید می کند و این حرارت به قطعات دیگر سرایت می کند، بدین ترتیب شاهد دمای زیاد لپ تاپ خواهید بود. لازم به ذکر است که حرارت نقش مستقیمی در کاهش طول عمر باتری ایفا می کند.