Cpu Ryzen
در دنیای پردازندههای کامپیوتر، همواره دو نام در صدر تولیدکنندگان تراشههای پردازنده قرار گرفتهاند: اینتل و AMD.
هر یک از این شرکتهای تولیدی، به دلیل ویژگیهایی که در محصولات خود ارائه میدهند، بین کاربران کامپیوتر طرفداران خاص خود را دارند.
تا پیش از این، پردازندههای ساخت Intel یعنی پردازندههای سری Core به خاطر سرعت پردازش بالا و قابلیت استفاده در کاربردهای سنگین مثل رندرینگ و یا گیمینگ، شناخته شده بودند.
اما چند سالی است که شرکت AMD با ارائه پردازندههای سری رایزن به خصوص پردازنده ryzen 5 و ryzen 7 توانسته است رقابت خود را با رقیب دیرینهاش یعنی اینتل تنگتر کند و بسیاری از کاربران را ترغیب نماید که از این پردازندهها استفاده کنند.
پردازنده Ryzen چیست؟
Ryzen نام تجاری جدیدترین و سریعترین خانواده پردازندههای کامپیوتری ساخت شرکت AMD است. CPUها و APUهای Ryzen برای اولین بار در سال 2017 و بر اساس ساختار معماری بسیار پیشرفته Zen عرضه شدند.
نسل هشتم فناوری پردازندههای AMD و اولین معرفی پردازنده بزرگ این شرکت پس از سری FX/A6 به حدود پنج سال قبل برمیگردد.
پردازندههای رایزن تحسین سریع تحلیلگران و متخصصان فناوری را به دست آوردند، به طوری که طبق گفته آنها AMD اکنون میتواند از نظر عملکرد پردازنده و نه فقط قیمت با اینتل رقابت کند.
مدلهای پایه Ryzen AMD دارای هشت هسته و پردازش 16 رشتهای با فرکانس 3.4 گیگاهرتز با 20 مگابایت کش، سختافزار پیشبینی مبتنی بر شبکه عصبی و واکشی اولیه هوشمند هستند.
پردازندههای سری رایزن AMD روی مادربردهای جدید سوکت AM4 با 1331 پین که توسط مدلهای FX در سیستمهای پیشرفته و همچنین مدلهای APU پشتیبانی شده است، قابلنصب است. مادربردهای AM4 از رم DDR4 و رابط PCIe Gen3 پشتیبانی میکنند.
پردازنده Ryzen میتواند به عنوان یک سیستم روی یک تراشه (SoC) با هدف کاهش هزینه نیز تعبیه گردد. AM4 سایر ویژگیهای متداول پردازنده مانند اسلاتهای PCIe اضافی، پورت صدای پیشرفته، پورت SATA express و اتصال USB 3.1 gen2 10Gbs را نیز ارائه میدهد.
ویژگیهای پردازنده Ryzen
با ارائه پردازندههای سری رایزن، شرکت AMD با قدرت بیشتر به «جنگ پردازندهها» بازگشت.
پردازندههای قدیمیتر AMD که مدتها به دلیل قابلیتهای گرافیکی یکپارچه و هزینه نسبتاً پایینشان مورد تحسین قرار میگرفتند، اخیراً در تستهای عملکرد در برابر آخرین تراشههای اینتل نقطهضعفهای بیشتری را از خود نشان میدادند.
اما با معرفی پردازنده Ryzen، به خصوص پردازنده ryzen 5 و ryzen 7، شرکت AMD هستههای بیشتری را اضافه کرده و مدلهای پردازنده میان رده خود را تا حداکثر شش هسته/12 رشته (مدلهای با کارایی بالا میتوانند 8/16 یا بیشتر داشته باشند) گسترش داد.
فناوری همزمان چند رشتهای (SMT) برای انجام عملیات بیشتر در هر هسته از ویژگیهای جدید در پردازندههای سری رایزن است.
همه میدانید که هر هسته پردازنده به تنهایی یک CPU مجزا است بنابراین پردازندههای مدرن با تعداد هستههای بالا مثلاً هشت هسته، خود دارای هشت تراشه پردازنده مستقل هستند که میتوانند محاسبات سنگین را به راحتی انجام دهند.
هر هسته دارای یک یا دو رشته است که مجموعهای متمایز از دستورات و پاسخهای لازم را برای محاسبه، رندرگیری، اجرای برنامههای نرمافزاری و هر چیز دیگری، انتقال میدهند.
در پردازندههای سری رایزن AMD، وجود چندین رشته باعث افزایش کارایی پردازنده و بهرهوری آن خواهد شد.
پیش از ارائه پردازندههای سری رایزن، بسیاری از تحلیلگران در مورد ادعاهای AMD مبنی بر قابلیتهای این پردازنده دچار شک بودند.
اما کارشناسان صنعتی به زودی ادعاهای AMD را در مورد پردازنده Ryzen تأیید کردند و اذعان داشتند که تراشههای جدید رایزن با تراشههای ارائه شده توسط سایر سازندگان از جمله اینتل از بسیاری از جنبههای عملکردی برابر بوده یا حتی بهتر هستند.
آیا پردازنده های رایزن بهتر از اینتل هستند؟
AMD با معرفی رایزن، در به اصطلاح “جنگ پردازنده ها” انقلابی برپا کرد. پردازنده های AMD که مدت ها به دلیل قیمت پایین و تراشه های گرافیکی یکپارچه مورد تحسین بودند، در آزمون های عملکرد بنچمارک در مقابل آخرین تراشه های اینتل عملکرد کمتری نشان می دادند. اما با ظهور رایزن، AMD هسته های بیشتری اضافه کرد( حتی تراشه های رایزن ساده هم 4 هسته ای هستند)، به طور معمول بیش از 6 هسته و 12 رشته دارند( مدل های فوق پیشرفته ممکن است 8 تا 16 هسته و 16 تا 32 رشته داشته باشند). همچنین فناوری چند رشته همزمان( SMT) را معرفی کرد تا هر هسته پردازش های بیشتری را پشتیبانی کند.
متخصصان این صنعت خیلی زود ادعای AMD درباره ی Ryzen، که تراشه های جدید در بسیاری از دسته بندی های عملکردی هم سطح و یا حتی بهتر از محصولات رقیب از جمله Intel دارند، را تایید کردند. ممکن است که این رقیبان مخالف باشند یا نتایج تست رقابتی را ارائه کنند( چرا که این یک کسب و کار به شدت رقابتی است)، اما برتری قیمت در AMD باعث شده بسیاری از تحلیلگران از عنوان های” ویرانگر” یا” برگرداننده ی ورق” برای توصیف رایزن و معرفی آن به بازار استفاده کنند.