استفاده بهینه از شارژر لپ تاپ

استفاده بهینه از شارژر لپ تاپ

روش صحیح شارژ لپ تاپ چگونه است؟ دو نوع باتری اصلی در لپ‌تاپ‌ها استفاده می‌شود: لیتیوم-یون و لیتیوم-پلیمر. هرچند که فناوری‌های منحصر به فرد خود را دارند اما در عمل تقریبا یکسان هستند و هردو با حرکت الکترون‌ها نیرو تولید می‌کنند. در هر دو نوع باتری، امکان این که باتری بیش از حد شارژ شود وجود ندارد و با همیشه وصل بودن باتری، قرار نیست تا همیشه شارژ شود و به محض این که به 100درصد رسید، شارژ متوقف می‌شود و تا زمانی که ولتاژ از حد مشخصی پایین‌تر بیاید، مجددا شروع نمی‌شود. همچنین تخلیه کامل باتری به آن آسیب میزند. اگر ما به باتری برای مدت طولانی اجازه خالی شدن بدهیم، باعث می‌شود که در حالت تخلیه‌ی عمیق قرار گیرد. در نتیجه نباید لپتاپ را یا به مدت طولانی شارژ کنیم و یا تا مرز خالی شدن شارژ آن استفاده کنیم.

 

موقع خرید شارژر به چه مواردی توجه کنم؟

مهمترین مسئله‌ای که باید به آن توجه شود، مطابقت ولتاژ و آمپر شارژر و لپ تاپ میباشد. اگر ولتاژ شارژر بالاتر از لپتاپ باشد، دستگاه به سرعت داغ کرده و بوی سوختگی از روی برد آن بلند می‌شود. به همین دلیل تطابق دقیق ولتاژ مهم‌ترین نکته می‌باشد. همچنین موارد زیر نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند که باید در نظر گرفته شوند:

مطابقت آمپر شارژر با لپ تاپ

اگر آمپر شارژر از لپتاپ بالاتر باشد مشکل خاصی پیش نمی آید و به لپتاپ آسیبی نخواهد رسید. نهایتا باعث می‌شود باتری لپتاپ سریع‌تر شارژ شود. اما اگر آمپر شارژر از لپتاپ کم‌تر باشد برای باتری آسیب‌زا خواهد بود.

مطابقت سوکت شارژر با پرت ورودی دستگاه

اگر فیش شارژر با پورت ورودی لپ تاپ به درستی چفت نشود,، این عامل باعث ایجاد اتصال کوتاه و داغ شدن و آسیب دیدن به لپ تاپ می‌شود. از این رو مطابقت این دو مورد با یکدیگر از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

خرید از مراکز معتبر

قطعات لپتاپ نیز ازجمله اجناسی است که تشخیص کیفیت آن کاری تخصصی است و از روی ظاهر آن نمیتوان به کیفیت آن پی برد. با وجود این که برخی فروشندگان رنگ و وزن اجناس را معیار قرار می‌دهند باید گفت که آنچه کیفیت یک شارژر لپتاپ را مشخص می‌کند خرید از مراکز معتبر می‌باشد.

راه های مراقبت از شارژر لپ تاپ

  • برای اتصال شارژر به لپتاپ، ابتدا آن را به برق وصل کرده و بعد از آن به لپتاپ وصل کنید.
  • اعمال فشار و کش و قوص زیاد ممکن است به شارژر و پورت وردی دستگاه آسیب بزند، از این رو هنگام اتصال یا جدا کردن شارژر دقت کنید.
  • شارژر را در جایی خشک و دمای مناسب نگهداری کنید و از رطوبت دور نگه دارید.
  • از گره خوردن یا خم شدن کابل جلوگیری کنید.
  • حتما از شارژر اورجینال استفاده کنید. هر شارژری میزان خروجی و ولتاژ مناسب خود را دارد.
  • از تماس شارژر با آب جلوگیری کنید.

خرابی شارژر لپ تاپ

در این بخش، دلایلی که باعث می‌شود بگوییم شارژر خراب شده است، مورد بررسی قرار گرفته است

خرابی کابل برق آداپتور

در ابتدا توصیه می‌شود قبل از هر اقدامی اتصالات شارژر و برق را بررسی کنید. از اتصال لپتاپ به شارژر و شارژر به برق اطمینان حاصل کنید. یک بار همه‌ی کابل‌ها را از هم جدا کرده و دوباره به هم وصل کنید. اگر کابل آداپتور مشکل داشته باشد، فقط با تعویض کابل شارژر می‌توانید به راحتی مشکل را حل کنید.

خرابی  برد آداپتور

شما می‌توانید یا به تعمیرکار مرجعه کرده و آن را تعمیر کنید و یا در صورت بلااستفاده بودن آن شارژر جدید تهیه کنید.

خرابی سیم آداپتور

در این نوع خرابی راه حل وجود دارد و می‌توان سیمی که سوکت آداپتور روی آن قرار دارد تعویض نموده و مشکل را حل کنید. در صورتی که سوکت جدید دقیقا مشابه قبلی باشد.

عوامل خرابی در شارژر لپتاپ

اولین و مهمترین عاملی که به آداپتور لپتاپ آسیب می‌رساند، نوسانات برق است. بهتر است برای جلوگیری از آسیب به شارژر لپتاپ، در درجه‌ی اول از یک محافظ برق استفاده کنید.

  • تا کردن و گره زدن مداوم شارژر از دیگر عواملی است که موجب آسیب دیدن آن می‌شود. این قطع شدگی‌های کوچک باعث ایجاد پدیده اتصال کوتاه می‌شود که در نتیجه‌ی آن جریان زیادی از آداپتور شارژر جذب می‌کند که اصطلاحا میگویند آمپر می‌کشد. وقتی این جریان از حداکثر جریان خروجی شارژر لپ‌تاپ بیشتر باشد، شارژر به سادگی می سوزد. از این رو کاربرانی که ناچارند روزانه شارژر لپ‌تاپ خود را مچاله کرده و درون کیف خود حمل کنند، بیش‌ترین احتیاج به تعویض شارژر لپ‌تاپ خواهند داشت.
  • استفاده از کابل برق بی‌کیفیت نیز از جمله عوامل خرابی شارژر محسوب می‌شود. عدم استفاده از مس در آلیاژ رشته‌های کابل، باعث پایین آمدن کیفیت آن و به وجود آمدن پدیده‌ی اتصال کوتاه در لپتاپ می‌شود.
  • در صورت خرابی باتری، بهتر است با نحوه عیب یابی لپ تاپ آشنایی داشته باشید تا بتوانید تصمیم درست بگیرید.

موارد آسیب زننده به باتری لیتیومی

باتری‌های مبتنی بر لیتیوم ناپایدار هستند؛ آن‌ها از لحظه‌ی تولید شروع به از دست دادن ظرفیت خود می‌کنند و عوامل مختلفی هستند که روند نزول آنها را تسریع می‌کند:

  • چرخه شارژ / تخلیه: هربار باتری تعداد محدودی از بار را شارژ و تخلیه می‌کند.
  • سطح ولتاژ: هرچه میزان شارژ بالاتر باشد، عمر باتری کوتاه‌تر است.
  • درجه حرارت بیش از 30درجه سانتی‌گراد : که می‌تواند صدمات جبران ناپذیری ایجاد کند.

در توضیح درجه‌حرارت بالا باید گفت که به طور معمول طبقه‌بندی بیش از ۳۰ درجه سانتی‌گراد ، بدون در نظر گرفتن عوامل دیگر باعث کم شدن عمر باتری می‌شود. اگر در یک بعد‌ظهر تابستان لبتاپ خود را داخل اتوموبیل بگذارید، بهترین ایده و شرایط برای کاهش عمر باتری را در نظر گرفته اید و وقتی فشار دمای زیاد را با فشار ولتاژ بالا ترکیب کنید اثرات مخرب‌تری را نیز شاهد خواهید بود.

بطورکلی نگه‌داشتن باتری به طور دائم در شارژ ۱۰۰٪  به آرامی عمر آن را کوتاه می‌کند و این زمانی آسیب‌زا تر  است که با داشتن شارژ 100درصد، در معرض دمای زیاد نیز قرار بگیرد.

البته منظور فقط درجه‌حرارت های بالای محیطی نیستند.کارهای سنگین مانند بازی یا ویرایش ویدیو و فعالیت هایی از این قبیل باعث بالارفتن سطح گرما می‌شوند و مخصوصا که اگر لپتاپ را روی بالش یا جایی که نتواند به راحتی خنک شود و گرما در آن گیر بیافتد قرار دهیم باید شاهد آسیب‌های بیشتری نسبت به باتری لپتاپ باشیم.

آیا باید بدون باتری کار کنیم؟

اگر گرما موجب بروز خطر شود، سوال دیگری مطرح می‌شود. آیا باید هنگام استفاده از لپتاپ خود در جریان AC ، باتری را به طور کامل جدا کنیم؟ برای برخی از لپتاپ‌ها که باتری آن داخل دستگاه مهر و موم شده است خیر؛ ولی در مواردی که باتری‌ها قابل تعویض هستند ، به نظر می‌رسد که پاسخ از یک تولید کننده تا محصول تولید کننده دیگر متفاوت است. به عنوان مثال نظر برخی اینگونه است که شما مجبور نیستید باتری را با مصرف AC جدا کنید، اما اگر قصد ندارید تا چند روز از آن استفاده کنید، باید آن را جدا کنید. همچنین هنگامی که اپل لپتاپ‌هایی با باتری‌های قابل جابجایی تولید کرد ، توصیه می‌کرد که آن‌ها را بیرون نکشید و جدا نکنید.

این مثال بسیار متغیر است و به تنظیمات مدیریت لپتاپ برمی‌گردد. برای مثال در برخی موارد در صورت عدم وجود باتری، قدرتشان کاهش می‌یابد؛ مانند لپتاپ‌هایی که وقتی شارژ باتریشان کم می‌شود، قدرت و کارایی  آن‌ها نیز کاهش پیدا می‌کند. با این وجود اگر باز هم قصد دارید باتری را از لپتاپ جدا کنید، اطمینان حاصل کنید که با شارژی بین 40 تا 80 درصد و در دمای اتاق نگهداری می‌کنید